Jumat, 23 Januari 2015

SWEET SOUR FISH by.Febrian Gunung Febrian




Menu dinner mlm ini... SWEET SOUR FISH
by.Febrian Gunung Febrian

Bahan: 1 kg ikan siakap (boleh potong boleh tidak) Cuci bersih kasih sedikit garam dn baluri dgn tepung kentang...goreng smpai garing dn sisihkn SAUCENY: 3 sdm sauce chilli 4 sdm sauce tomato 1 sdm sauce tiram 1sdm fish sauce 1sdt sweet sauce 1 sds gula pasir 2 buah tomato belah 4 30 ml air 1 ruas ibu jari jahe potong korek api 1 sdt maizena larutkn dgn sedikit air 1 biji bawang bombay belah 6 2 siung bawang putih cincang. Semua sauce taroh jd satu dimangkok tambahkn air... Tumis bawang putih dn jahe.lalu masukkn bawang bombay tumis smpai harum lalu masuk tomato dan sauce didihkn lalu masukkn larutan maizena pastikn rasany pas ....tuang sauce diatas ikan ...hidangkn panas"...